ChatGPT is (nog) geen schrijver of copywriter

jun 22, 2023 | | Sticky post

Heb ik ChatGPT al gebruikt vraag je je af? Uiteraard wel! Als copywriter en communicatiespecialist niet werken met de tool die volgens iedereen je job bedreigt? Het zou niet erg slim zijn.

Of ik ChatGPT al teksten voor mijn klanten heb laten schrijven? Neen, en dat ga ik ook niet onmiddellijk doen. Ga ik de tool dan gebruiken? Jazeker, ChatGPT is voor mij nog echt geen schrijver of copywriter, maar heeft wel goede ideeën.

Mijn ervaringen met ChatGPT tot nu toe

Het eerste wat ik de tool liet doen, was een korte tekst schrijven die ik zelf al geschreven had. Zo kon ik vergelijken. De tekst ging over het aanleggen van een egelstraat in je tuin.

Wat ik merkte:

  • De instructies of ‘prompts’ die je ChatGPT geeft, moeten duidelijk zijn. Je moet de tool als het ware een juiste briefing geven. Dat wil zeggen dat je het moet vertellen wie je doelpubliek is, wat de boodschap is, hoe lang je tekst moet zijn, welke tone of voice je tekst moet hebben … Je hoeft die informatie niet allemaal in een keer te geven. Dat kan ook stapsgewijs. Op die manier kun je namelijk makkelijker bijsturen. Experimenteer ook met vervolginstructies. Is het resultaat niet wat je zoekt of zit je vast, dan vraag je de tool gewoon om terug te keren naar een eerdere plek in de online conversatie.
  • ChatGPT schrijft vaak in de wij-vorm. Vraag de tool in een vervolginstructie om in de tweede persoon enkelvoud te schrijven.
  • De tone of voice zat voor mij nooit juist. Welke tone of voice ik de tool ook vroeg om te gebruiken, de tekst voelde voor mij ofwel te oppervlakkig en te afstandelijk aan, ofwel overdreven commercieel. Grappig was wel dat ChatGPT mij een bepaalde tone of voice afraadde. Zo vroeg ik de tool om de tekst over de egelstraat op een cynische manier te herwerken. Eerst kreeg ik als antwoord dat het dat niet kon (ik had ‘stijl’ geschreven in plaats van ‘schrijfstijl’). Daarna zei het: “Ik begrijp je vraag, maar ik wil erop wijzen dat een cynische schrijfstijl mogelijk niet het meest geschikte middel is om mensen aan te moedigen om een egelstraat aan te leggen. Het is belangrijk om het belang van deze inspanning serieus te nemen en mensen te motiveren om positieve veranderingen te maken voor de natuur en de dierenwereld. Als je toch een cynische toon verkiest, kan ik de tekst herschrijven, maar ik wil benadrukken dat dit mogelijk niet de beste manier is om mensen te overtuigen om mee te doen aan dit initiatief.” Er wordt wel eens gezegd dat ChatGPT ondertussen een soort bewustzijn heeft. Bedoelt men dit soort antwoorden?
  • De informatie in een door ChatGPT geschreven tekst is niet noodzakelijk juist. Zo was de definitie van de tool over een egelstraat verkeerd. Controleer daarom altijd zelf de feiten.
  • Officieel heeft ChatGPT kennis van feiten tot september 2021. De tool haalt zijn informatie dus uit bronnen die vandaag niet noodzakelijk op het internet te vinden zijn. Kreeg sommige informatie een recente update, dan heeft de tool daar niet noodzakelijk kennis van en geeft het je oude informatie.
  • Vraag je aan ChatGPT om een bepaalde website voor zijn tekst te gebruiken, dan merkte ik dat de tool dat niet noodzakelijk deed. Of zo leek het toch. Tenzij het de informatie van die website tot september 2021 heeft gebruikt. Dat was mij niet duidelijk.
  • De structuur van teksten die door ChatGPT gegenereerd worden, is niet spectaculair. Dat de tool teksten produceert zonder zelf goed te weten wat het schrijft, merk je duidelijk aan de opbouw van de teksten. Het lijkt alsof de teksten aan elkaar geplakt zijn zonder dat er een echte sterke logische opbouw is. Sommige zinsdelen worden ook vaak herhaald. Zo stond er in de tekst over de egelstraat in ongeveer elke paragraaf ‘het aanleggen van een egelstraat’. Zoiets irriteert lezers. Vraag je aan ChatGPT om een tekst te produceren, dan zeg je de tool ook het beste hoe jij de structuur van de tekst wil. Daarnaast vervang je zinsdelen die in de tekst vaak herhaald worden het beste door varianten. ChatGPT die instructie geven blijkt moeilijk.
  • Aan ChatGPT vragen om bij de tekst 10 titels of tussentitels te bedenken is handig. De tool komt onmiddellijk met 10 voorstellen. Daartussen zat in mijn geval niet onmiddellijk een volledig bruikbare titel, maar wel een goede aanzet daartoe. De titels die ChatGPT voorstelde waren wel vaak te lang, maar met een volgende prompt kun je zoiets deels rechtzetten.
  • ChatGPT bezorgt je ook snel synoniemen voor woorden, maar je moet opnieuw duidelijk aangeven waarnaar je op zoek bent. Zo vroeg ik 10 synoniemen voor ‘arsenaal’ en gaf de tool 10 synoniemen met betrekking tot wapens. Wapenverzameling, munitievoorraad, oorlogstuig… Toen ik ChatGPT zei dat arsenaal eerder als ‘hoeveelheid’ werd gebruikt en ik geen verwijzing naar wapens wou, kwam het met synoniemen als collectie, gamma, repertoire, … Dat was wel wat ik zocht.
  • Ook leuk: ben je op zoek naar een emoji, dan hoef je vanaf nu niet meer zelf te zoeken. Je vraagt het gewoon aan ChatGPT.
  • Nuttig: Superpower ChatGPT. Met deze gratis plug-in breng je orde in je chatgeschiedenis, heb je al je prompts bij de hand en switch je snel van toon of schrijfstijl. Ikzelf heb alleen ervaring met de plug-in voor Chrome.

ChatGPT: mijn conclusie

ChatGPT is een leuke tool die je kan helpen bij het schrijven van teksten. De tool bezorgt je leuke ideeën, titels, synoniemen … De tone of voice en opbouw van een tekst geschreven door ChatGPT zat voor mij nooit goed, ook niet als ik via prompts om herwerkingen vroeg. Een tekst van ChatGPT moet je vandaag dus zeker nog zelf bewerken vooraleer je hem publiceert. Heb je een korte tekst nodig, dan kun je je daarom afvragen of de tool nuttig is. De juist prompts geven en de tekst daarna nog herwerken vraagt misschien evenveel tijd als de tekst volledig zelf schrijven.

Wel heel goed vond ik de respons van ChatGPT als ik vroeg welke elementen ik zeker moest vermelden als ik een informatieve tekst over egelstraten zou schrijven. Daarop volgden een aantal heel nuttige antwoorden die alvast een goede basis waren. De juistheid van de feiten moet je, zoals gezegd, uiteraard checken.

Kort samengevat is ChatGPT (nog) geen schrijver of copywriter. Vraag de tool niet om je teksten te schrijven, zeker als die gepubliceerd moeten worden, maar vraag het wel wat je moet schrijven. ChatGPT analyseert immers alle informatie waarvan het kennis heeft. Dat bespaart jou opzoekwerk en geeft je meer tijd om creatief te zijn.

Posted in: Geen categorie

Comments are closed.